Laadukkaan artesaaniruoan sertifionti 

 

Yleinen kiinnostus artesaaniruokaa, lähellä tuotettua ja kestävästi tuotettua ruokaa kohtaan on kasvanut viime vuosina huimin harppauksin. Artesaaniruoan sertifiointihanke toteutettiin piloottihankkeena I samma båt – samassa veneessä Leader alueella.

 Saaristomeren biosfäärialue on ollut alueen kuntien kanssa aktiivisesti tuomassa artesaaniruoan käsitettä Suomeen joten Turunmaan alueella on sekä tuottajien että kuluttajien kiinnostus artesaaniruokaa kohtaan varsin vahva. Tavoitteen mukaisesti  sertifiointi on nyt  mahdollinen myös valtakunnallisesti. 

 Artesaaniruoka on käsityötä ja valmistusta ohjaa ihmisen tieto ja taito. Sertifioinnin tarkoitus on tehdä kuluttajalle helpoksi löytää oikea artesaaniruoka laajasta elintarviketarjonnasta ja artesaaniruokayrittäjlle mahdolliseksi osoittaa artesaaniruokatuotteensa aitous.

Sertifioidussa artesaaniruoassa käytetään niin vähän lisäaineita kuin mahdollista, yleensä ei lainkaan, raaka-aineet tulevat läheltä ja valmistuksessa edetään raaka-aineen eikä koneiden ehdoilla. Myös käytetyt apuaineet ilmoitetaan sertifiointia haettaessa, vaikka laki ei sitä vaatisi. Ruumillisen työn keventäjinä voidaan käyttää koneita, mutta ei automatisoituja linjastoja.

Hankkeen tavoitteen mukaisesti ensimmäiset sertifioidut artesaaniruokatuotteet ovat jo markkinoilla Turunmaan alueella.

Sertifikaatin myöntää Mathantverk i Finland r.f – Suomen artesaaniruoka r.y. 

 

 Sertifioinnin hakeminen

Sertifiointia hakevan yrittäjän tulee olla jäsenmaksunsa maksanut Mathantverk i Finland rf -Suomen artesaaniruoka ry jäsen.  Yrittäjä, joka haluaa sertifioida tuotteensa, ottaa sähköpostitse  yhteyttä yhdistyksen sertifiointivastaavaan: sertifioitu@gmail.com.

Sertifiointivastaava lähettää yrittäjälle kaavakkeen täytettäväksi ja palautettavaksi yhdessä tuotteen etiketin kanssa. Myös etiketin tulee täyttää vaatimukset.

 

 

  
     
Sertifioidun artesaaniruoan kriteerit  
  

Sertifioidussa artesaaniruoassa käytetään niin vähän lisäaineita kuin mahdollista, yleensä ei lainkaan, raaka-aineet tulevat läheltä ja valmistuksessa edetään raaka-aineen eikä koneiden ehdoilla.  Avoimuus: myös käytetyt apuaineet ilmoitetaan sertifiointia haettaessa, vaikka laki ei sitä vaatisi.

Kaikki tuotteet ja tuotantotilat täyttävät Suomen lakien ja asetusten,  Ruokaviraston ja paikallisen elintarvikevalvontaviranomaisen määräykset.

Paikalliset raaka-aineet

Pääraaka-aineen tulisi olla lähituotantoa, mutta kotimainen raaka-aine sallitaan.  Luomusokeri voi olla ulkomaista, mutta muiden makeutusaineiden tulee olla kotimaisia.  Mausteet ja muut makua antavat aineet ovat luonnollisia eivätkä sisällä lisäaineita, mutta voivat olla ulkomaalaisia mikäli kotimaista ei ole olemassa.  Mausteseokset valmistaa ruoka-artesaani itse ja ne ovat artesaaniruokaa.

Koneiden käyttäminen

Artesaaniruoka on käsityötä, eli valmistusta ohjataan käsin.  Koneita voi käyttää tuotannossa ruumiillisen työn keventäjänä.  Artesaaniruoan valmistuksessa ei käytetä automatiikkaa tuotantoprosessin valvonnassa vaan tekijän kokemusta ja tietotaitoa.  Uuneissa ja savustimissa jne voidaan käyttää ajastinta ja lämmönsäädintä, mutta ihminen valvoo prosessia.

Poikkeuksia lisäaineissa

Sertifioidun artesaaniruoan perusperiaate on, ettei lisäaineita käytetä.  Lisäaineilla tarkoitetaan Ruokaviraston E-koodillisia aineita ja kaikkia synteettisesti valmistettuja aromeja ja väriaineita.  Toistaiseksi sertifioidun artesaaniruoan valmistuksessa voi käyttää muutamia E-koodillisia aineita, joita pidetään valmistusprosessin kannalta välttämättöminä.  Sallitut lisäaineet on mainittu jokaisen osa-alueen yksityiskohtaisissa säännöissä.

Suola ei voi sisältää paakkuntumisenestoainetta. (E-554, E-535, E-536)

Toimialoittain yksityiskohtaisia ohjeita paikallisuudesta, koneiden käytöstä ja lisäaineista

Lihanjalostus

Liha on oltava suomalaista ja lisäaineetonta.  

Lihan tuottaja ilmoitetaan hakemuksessa.

Käytettävän kerman on oltava kotimaista ja karrageenitonta (E 407), olut kotimaista, juuston kotimaista ja lisäaineetonta jne. (tulevaisuudessa myös nämä artesaaniruokaa)

Mausteet voivat olla ulkomaisia ellei kotimaista ole olemassa, mutta niiden on oltava luonnollisia ilman lisäaineita.

Maustamiseen käytettävät alkoholijuomien tulee olla kotimaisia.

Pateissa ja pasteijoissa hyväksytään toistaiseksi natriumbentsoaattia sisältävä anjovis, ellei lisäaineetonta ole saatavilla.

Keinotekoisia savuaromeja tai tiivistettyä ja uudelleen luotua savua ei sallita. Savu tai savuaromi on luotava luonnollisen savun avulla yrityksessä osana valmistusprosessia tai paikallisen yhteistyökumppanin toimesta. Jos savustuksen suorittaa yhteistyökumppani, on se mainittava hakemuksessa.

Käytettävä suola ei voi sisältää paakkuuntumisen estoainetta. (E554, E535, E536)

Kalanjalostus

Kotimainen raaka-aine.  

Raaka-aineena voi kalan sijasta olla äyriäis- tai simpukkaeläin edellyttäen, että ne ovat paikallisia tai kotimaisia ja niiden alkuperä on tunnettu. 

Keinotekoisia savuaromeja tai tiivistettyä ja uudelleen luotua savua ei sallita. Savu tai savuaromi on luotava luonnollisen savun avulla yrityksessä osana valmistusprosessia tai paikallisen yhteistyökumppanin toimesta. Jos savustuksen suorittaa yhteistyökumppani, on se mainittava hakemuksessa.

Mausteiden ja makuaineiden tulee olla luonnollisia, ulkomaiset luonnolliset mausteet sallitaan mikäli kotimaista ei ole olemassa.  Käytettävä kerma (ei saa sisältää karrageenia – E 407), öljy, juustot  jne on oltava kotimaisia ja lisäaineettomia.  Tulevaisuudessa myös käytettävien öljyjen, juustojen jne tulee olla artesaaniruokaa.

Käytettävä suola ei voi sisältää paakkuuntumisen estoainetta. (E554, E535, E536)

Vihannesten, marjojen ja hedelmien jalostus

Marjojen, hedelmien ja kasvisten on oltava kotimaisia. Jos viljelijä on tiedossa ilmoitetaan se hakemuksessa.  Luomusokeri saa olla ulkomaista, mutta muiden makeutusaineiden tulee olla kotimaisia ja luonnollisia.  Mausteet voivat olla ulkomaisia, jos kotimaista ei ole olemassa, mutta ne eivät saa olla tai sisältää synteettisiä aineita.  Käytettyjen alkoholijuomien tulee olla kotimaisia, lisäaineettomia eikä niiden tule sisältää aromeja.

Käytettävä öljy on oltava kotimaista. Toistaiseksi ei vaadita artesaaniöljyä.

Pektiini (E 440), agar (E 406) sallitaan.  

Kotimainen väkiviinaetikka / viinietikka / kombuchaetikka hyväksytään. 

E 260 (etikkahappo) ei hyväksytä.

Käytettävä suola ei voi sisältää paakkuuntumisen estoainetta. (E554, E535, E536)

Täysmehut

Mekaanisella menetelmällä (linkoaminen/ puristaminen) valmistettu marja-,hedelmä- tai kasvismehu, johon ei ole mitään lisätty eikä poistettu. 

Lajike/lajikkeet oltava tiedossa. (Vanhojen tilan lajikkeiden historia, metsämarjojen ja viljelykarkulaisten kasvualue riittää) Käytettäessä useampaa lajiketta / hedelmää / kasvista /yhdistelmää ilmoitetaan kunkin prosenttiosuus ja erilaiset yhdistelmät sertifioidaan jokainen omalla sertifikaatillaan.

Entsyymien käyttö täysmehun uuttamiseksi marja- tai hedelmämassasta ei ole sallittua.  

Maidon jatkojalostus

Maidon tulee olla homogenoimatonta ja standardisoimatonta rasva- ja proteiinipitoisuuden osalta.

Geenimuunneltu juoksute-entsyymi ei ole sallittu.  

Savu tai savuaromi on luotava luonnollisen savun avulla yrityksessä osana valmistusprosessia tai paikallisen yhteistyökumppanin toimesta. Jos savustuksen suorittaa yhteistyökumppani, on se mainittava hakemuksessa.

“salaattijuustoissa” (öljymarinoiduissa) käytettävän öljyn tulee olla kotimaista. 

Käytettävä suola ei voi sisältää paakkuuntumisen estoainetta. (E554, E535, E536)

Voi ja hapanmaitotuotteissa maidon alkuperä tiedettävä tilatasolla.

Leipomotuotteet  

Pääraaka-aineen suositellaan olevan lähituotantoa, mutta suomalainen raaka-aine sallitaan.  

Huom jauhot eivät saa sisältää jauhonparanteita (askorbiinihappo E-300, alfaamylaasi)

Luomusokeri voi olla ulkomaista, muiden makeutusaineiden tulee olla kotimaisia ja luonnollisia.  Mausteiden ja muiden makuaineiden tulee olla luonnollisia ja lisäaineettomia, mutta ne voivat olla ulkomaisia mikäli kotimaista ei ole saatavilla. 

Leivässä ei sallita lisäaineita.   Kemialliset kohotusaineet (leivinjauhe E-450, sooda E-500) sallitaan  kahvileivissä. 

Margariini ja muut rasvasekoitteet eivät ole sallittuja.  Voi, öljy, munat jne on oltava kotimaisia. Toistaiseksi käytettävän voin, öljyn jne ei tarvitse olla artesaaniruokaa.

Käytettävä suola ei voi sisältää paakkuuntumisen estoainetta. (E554, E535, E536)

Käymisteitse valmistetut juomat 

Viinit, hedelmäviinit ja siideri

Marjojen,  hedelmien, yrttien jne tulee olla kotimaisia.  Luomusokeri voi olla ulkomaalaista, muut makeutusaineet suomalaisia ja luonnollisia.  Kaikki hiilihappo tulee käymisestä. 

Olut

Mallas on oltava suomalaista mallastettua ei entsyymikäsiteltyä.  Humalan on oltava suomalaista.  Muut luonnolliset mausteet ovat sallittuja.  Hiilihappo käymisestä. 

Kombucha, jun, vesikefiiri jne.

Kotimaiset  raaka-aineet.. Luomusokeri voi olla ulkomaista. Maitohappokäymisen avulla valmistetut juomat.  Kaikki hiilihappo tulee luonnollista.

Muiden elintarvikkeiden jalostus

Mausteseokset 

Mausteseokset saavat sisältää ainoastaan kotimaisia ainesosia (poikkeus suola Huom! Käytettävä suola ei voi sisältää paakkuuntumisen estoainetta. (E554, E535, E536).

Hunaja

Hunajan alkuperä (paikkakunta)  ilmoitetaan hakemuksessa.

Hunajaa ei saa lämmittää yli 42 astettta.

Hunajan tulee olla joko kirkasta juoksevaa tai hienokiteistä, tasalaatuista (ei kerrostunutta), pehmeää, helposti huoneenlämmössä lusikalla otettavaa.

Hunajatuotteet 

Täyttävät samat vaatimukset kuin hunaja.  Maustamiseen käytettyjen aineiden tulee olla lähituotantoa tai ainakin kotimaisia.  Eteerisiä öljyjä käytetttäesä tulee niiden olla artesaaniruokaperiaatteen mukaan valmistettuja. 

Myös hunajatuotteiden tulee olla hienokiteistä ja tasalaatuista.

Öljyt ja viinietikat 

Öljyt ja viinietikat tulee olla artesaaniruokaperiaatteen mukaan valmistettu.  Viinietikka valmistetaan viinistä, joka täyttää artesaaniruoan määritelmän (ks. käymisteitse valmistetut juomat).

Maustetut öljyt ja viinietikat artesaaniruokaperiaatteen mukaan valmistettu.  Makuaineet kotimaisia ja luonnollisia.  

Maustekastikkeet ja salaatinkastikkeet /vinaigretit jne

Käytettyjen etikoiden ja öljyjen tulee täyttää artesaaniruoka periaatteet. Muasteet voivat olla ulkomaisia mikäli kotimaisia ei ole olemassa.  

Käytettävä suola ei voi sisältää paakkuuntumisen estoainetta. (E554, E535, E536)

Jäätelö ja sorbetti

Raaka-aineiden oltava kotimaisia. Maidon / kerman tulee olla rasva- ja proteiinipitoisuuden osalta standardisoimatonta ja homogenoimatonta.  Hillot, soseet jne oltava artesaaniruokaa.  Luomusokeri voi olla ulkomaista, mutta muut makeutusaineet kotimaisia ja luonnollisia.  Valmiita maustesekoituksia ei hyväksytä. Mausteet, joita ei ole kotimaisena olemassa voivat olla ulkomaisia. 

Lisäaineista agar (E 406), pektiini (E440)  ja johanneksenleipäpuujauhe (E 410) (ovat sallittuja toistaiseksi).

Copyright © Mathantverkarna 2023.